Recomandări

Cablu NYM: Tipuri, caracteristici tehnice și domenii de aplicare

Cablul NYM reprezintă o soluție de încredere în domeniul instalațiilor electrice, oferind multiple beneficii semnificative și având un spectru larg de aplicare. Alegerea cablului electric potrivit pentru instalațiile electrice este o decizie crucială ce influențează în mod semnificativ siguranța și performanța sistemului electric, iar diversitatea de cabluri și fire electrice disponibile pe piață îngreunează procesul de alegere al produsului potrivit.

În continuare, vom explora tipurile de cabluri NYM, caracteristicile lor tehnice, domeniile de aplicare specifice și alte informații utile pentru a te ajuta să faci o alegere informată în ceea ce privește cablul electric potrivit pentru proiectul tău.

Ce este un cablu NYM și structura lui

Descifrarea marcajului NYM

Tipuri de cabluri NYM

Asemănări și diferențe între cablu NYM-J și cablu NYM-O

Avantaje și dezavantaje ale cablului NYM

Caracteristici tehnice ale cablului NYM

Domenii de utilizare a cablurilor NYM

Cablul NYM-J 3×1.5 vs NYM-J 3×2.5

Ce este un cablu NYM și care este structura lui

NYM – este un cablu de alimentare compass din fire conductoare de cupru, izolate și protejate de un strat PVC, având un strat suplimentar de material ignifug între firele conductoare și înveliș. În mod obișnuit, învelișul cablului NYM din PVC este de culoare gri deschisă. Firele izolate, stratul intermediar și învelișul trebuie să se desprindă ușor în timpul prelucrării. Pentru acest scop, precum și pentru ușurarea îndepărtării învelișului prin tăiere și rupere, se adaugă o cantitate mare de negru (măcinătură de cauciuc negru) în învelișul de PVC.

Structura cablului NYM

Fiecare cablu NYM are 4 elemente principale, care determină caracteristicile acestuia. 

  1. Conductori electrici, fabricați din cupru. Numărul lor depinde de modelul specific al cablului NYM și variază de la 1 la 5 conductoare, unele modele pot avea până la 7 conductoare. Secțiunea conductorului variază de la 1,5 mm2 până la 35 mm2. Pentru un conductor cu suprafața de secțiune de până la 10 mm2, acesta este realizat ca un conductor solid, dintr-un singur fir. Începând de la 16 mm2 și mai sus, conductorul este format din mai multe fire torsadate.
  2. Izolația conductorilor, realizată din PVC, se caracterizează prin diferite culori, în funcție de scopul fiecărui conductor. 
  3. Stratul de etanșare, realizat din cauciuc nevulcanizat cu umplutură de cretă, asigură izolația suplimentară și previne pătrunderea apei din exterior. Datorită acestui material de umplutură, cablul NYM menține o formă circulară și nu este inflamabil.
  4. Mantaua exterioară, realizată din polimer termoplastic, are destinația de a proteja cablul de influențe mecanice și substanțe agresive. Limitele sale definesc dimensiunea totală a cablului.

Descifrarea marcajului NYM

Marcajul cablului NYM conține informații cheie despre specificațiile și proprietățile sale. Marcajul general pentru cablul NYM poate fi exprimat sub formă de formulă:

NYM-a bxc, unde:

  1. NYM denotă tipul de cablu și este o abreviere care reprezintă următoarele:
  • N – „Nicht”, din germană „nu”, indică lipsa protecției la daunele mecanice în timpul instalării în pământ;
  • Y – indică tipul de izolație, în acest caz, Y reprezintă izolație din PVC;
  • M – „Mantel”, în germană înseamnă „acoperire” sau „înveliș”, lucru ce indică prezența unui înveliș protector în jurul conductorilor cablului.
  1. Litera ”a” – indică prezența sau lipsa conductorului de împământare, pate fi:
  • J – prezența unui conductor de împământare, de culoare galben-verde.
  • O – indică lipsa unui conductor de împământare.
  1. Numărul ”b” indică numărul de conductori în cablu.
  2. Numărul „c” indică secțiunea nominală a fiecărui conductor în milimetri pătrați.

De exemplu, marcajul „NYM-J 3×1.5” denotă un cablu NYM cu trei conductori dintre care unul este de împământare și o secțiune nominală a fiecărui conductor de 1.5 mm2.

Marcajul poate include, de asemenea, alte informații, cum ar fi data fabricației, numele producătorului, rezistența la foc și alte proprietăți, în funcție de specificațiile cablului.

Tipuri de cabluri NYM

Cablurile NYM reprezintă un standard popular în instalațiile electrice, mai ales în țările europene și sunt clasificate după numărul și dimensiunea conductorilor pe care îi conțin.

  1. După prezența sau lipsa conductorului de împământare, cablurile NYM sunt 2 mari categorii:
  • NYM-J: cablu NYM cu conductor de împământare de culoare galben-verde. Cel mai popular cablu electric.
  • NYM-O: cablu NYM fără conductor de împământare. Utilizat mai rar.
  1. Cabluri NYM în funcție de proprietățile ignifuge pot fi:
  • Cabluri NYM standard. Acestea sunt cabluri cu rezistență la foc standard, adecvate pentru utilizarea obișnuită în interiorul clădirilor.
  • Cabluri NYM ignifuge. Sunt fabricate din materiale ignifuge sau au un strat de izolație special, oferind o rezistență mai bună la foc. Sunt concepute pentru a rezista la temperaturi mai mari în caz de incendiu și pot limita răspândirea focului.
  • Cabluri NYM rezistente la flăcări și fum. Oferă protecție avansată împotriva incendiilor, realizate din materiale care rezistă la temperaturi înalte și limitează emisia de fum. 
  • Cabluri NYM cu izolație minerală. Aceste cabluri includ un strat de izolație minerală care conferă o rezistență foarte mare la foc. Sunt utilizate în locații cu cerințe de siguranță împotriva incendiilor ridicate, precum spitale, școli sau instalații industriale.
  1. Cabluri NYM cu proprietăți combinate:

În funcție de specificațiile proiectului, se pot utiliza combinații ale tipurilor de conductori și ale proprietăților ignifuge, de exemplu: NYM-J-ng, NYM-J-ng-LS, NYM-O-ng, NYM-O-ng-LS.

  1. În funcție de numărul de conductoare pe care le conțin cablurile NYM pot avea de la 2 la 5 conductori (mai rar 7).
  2. Cabluri NYM în funcție de secțiunea conductorului toate tipurile de cabluri pot fi clasificate în funcție de secțiunea conductorilor. Există NYM cu conductor de 1,5 mm2, 2,5 mm2, 4 mm2, 6 mm2, 10 mm2 etc.

Asemănări și diferențe între cablu NYM-J și cablu NYM-O

Cablurile NYM-J și NYM-O sunt variante ale cablurilor NYM, ambele sunt ignifuge și potrivite pentru instalarea staționară în interiorul clădirilor.

Asemănări între NYM-J și NYM-O:

  • Atât NYM-J, cât și NYM-O sunt cabluri din familia NYM, cu izolația și carcasă fabricate din policlorură de vinil (PVC).
  • Atât NYM-J, cât și NYM-O sunt destinate utilizării în medii uscate și umede. De asemenea, sunt potrivite pentru montare în tencuială și în structurile de construcție.
  • Niciunul dintre aceste tipuri de cabluri nu este potrivit pentru îngroparea directă în sol și apă.

Diferențe între NYM-J și NYM-O:

  • NYM-J are un conductor de împământare, în timp ce NYM-O nu are..

Avantaje și dezavantaje ale cablului NYM

Cablul NYM prezintă o serie de avantaje semnificative în comparație cu alte opțiuni de cabluri și fire electrice disponibile:

  • Rezistență la umiditate. NYM este mai puțin sensibil la absorbția umidității în comparație cu alte modele ce au izolație din PVC. Acest cablu este recomandat pentru utilizare în zone umede, cum ar fi subsoluri, fără a fi necesare elemente de protecție suplimentare.
  • Flexibilitate. NYM este foarte flexibil ceea ce dă posibilitatea de a fi așezat în locuri greu accesibile. Această proprietate este asigurată de stratul intermediar al cablului.
  • Rezistență la ardere. Datorită compoziției stratului intermediar, izolația cablului NYM nu arde, ci se topește atunci când acesta este expus la flacără sau scânteie. Aspect important în cazul utilizării în zone cu risc crescut de incendiu.
  • Diversitate.  NYM oferă o gamă largă de opțiuni, atât în ceea ce privește numărul de conductoare, cât și secțiunea transversală a acestora.

Este important de menționat că toate aceste avantaje ale cablului NYM sunt asigurate de respectarea standardului internațional, care garantează produse de calitate superioară din toate punctele de vedere. Cu toate acestea, alături de avantajele menționate mai sus, NYM prezintă și câteva dezavantaje:

  • Cost mai mare. Calitatea superioară a cablului NYM se reflectă în prețul său mai ridicat în comparație cu alte opțiuni, însă datorită fiabilității acestui tip de cablu cheltuielile se vor răscumpăra în timp.
  • Sensibilitate la razele ultraviolete. NYM nu este recomandat pentru instalarea în zone expuse la lumina solară directă. Izolația cablului poate să-și piardă proprietățile în urma expunerii la soare, ceea ce poate duce la defectarea acestuia mai rapid.

Caracteristici tehnice ale cablului NYM

Pentru a determina potențialul de utilizare al cablului NYM în diferite dispozitive și aplicații este important de știut caracteristicile tehnice al cablului care determină proprietățile acestuia și care influențează direct alegerea modelului potrivit. Acestea sunt:

  • Număr de conductoare: 2-5 (la unii producători numărul de conductori poate fi 7).
  • Secțiunea conductorilor: pentru fire cu diametru 1,5-10 mm se folosesc monofire, pentru secțiunile 16-35 mm – mai multe fire răsucite.
  • Temperatura mediului ambiental: de la -30 la +40 °C.
  • Temperatura minimă la care se poate realiza montajul: -5 °C.
  • Umiditatea aerului la 35 °C: 98%.
  • Tensiunea de lucru: 660 V (50 Hz).
  • Raza minimă de îndoire: de 4 ori diametrul exterior al cablului.
  • Pentru instalări în grup, este mai bine să se utilizeze modelele NYMng sau NYMng-LS.
  • Rezistă slab la razele ultraviolete, de aceea nu se recomandă să fie montat sub acțiunea directă a razelor solare fără protecție suplimentară precum tuburi sau canale de cablu.

test

Domenii de utilizare a cablurilor NYM

Cablu NYM este un element pentru transmiterea energiei electrice în circuitele electrice. Acest tip de cablu este larg utilizat în alimentarea cu energie electrică atât pentru uz casnic, cât și pentru obiecte industriale. Datorită varietății sale, poate fi instalat în circuite monofazate și trifazate, fie cu un conductor de împământare sau neutru distinct, fie fără asemenea conductoare.

NYM este folosit pentru a realiza cablare, atât pentru amplasare internă, cât și externă. În primul caz, instalarea în pereți se face în mod standard, fără a fi necesară utilizarea unor dispozitive suplimentare, precum tuburi gofrate pentru cablu. Fixarea exterioară se realizează de asemenea pe porțiuni deschise ale pereților, dar spre deosebire de alte mărci de produse de cabluri și conductoare, nu necesită protecție și izolare suplimentară cu ajutorul canalelor de cablu, tuburi ondulate, etc., deoarece numărul de straturi izolatoare asigură un nivel ridicat de izolare. Excepția pentru instalarea exterioară sunt pereții din material inflamabil și acele zone în care NYM este expus direct la razele soarelui și trebuie protejat împotriva radiațiilor ultraviolete.

De asemenea, cablul NYM este utilizat pentru conectarea echipamentelor puternice. Pentru acest lucru, sunt selectate atât variante cu două conductoare, cât și variante mai ramificate, în funcție de tipul de sarcină. De exemplu, poate fi folosit pentru a produce un prelungitor care alimentează uneltele electrice în timpul lucrărilor de construcție, deoarece nivelul de izolare NYM este mai mult decât suficient pentru orice clasă de echipamente electrice.

Poate fi instalat ca element conductor de curent în spații cu risc de incendiu și explozie. În astfel de locuri, instalarea altor tipuri de produse de cabluri și conductoare nu este permisă.

Cablul NYM-J 3×1.5 vs NYM-J 3×2.5

Cablurile NYM reprezintă o opțiune de încredere pentru alimentarea electrică în instalații rezidențiale și comerciale. În rândul acestora, două dintre cele mai utilizate varietăți sunt NYM-J 3×1.5 și NYM-J 3×2.5.

Cablul NYM-J 3×1.5 este un cablu robust, flexibil și potrivit pentru utilizarea în locuințe, birouri și alte spații închise. Are trei conductori de cupru dintre care unul cu împământare, fiecare cu o secțiune de 1.5 mm2, fiind o alegere ideală pentru sarcini de alimentare cu curent moderat. Datorită dimensiunilor sale relativ mici, acest cablu este recomandat pentru utilizarea în aplicații cu cerințe reduse de putere, precum iluminatul sau micile aparate electrocasnice.

Cablul NYM-J 3×2.5 are trei conductori de cupru dintre care unul cu împământare cu o secțiune  a conductoarelor de 2.5 mm2, este potrivit pentru sarcini electrice mai mari și este adesea utilizat în aplicațiile comerciale sau industriale unde necesitățile de alimentare sunt mai exigente. Acesta este recomandat pentru alimentarea cu energie a unei game variate de echipamente și aparate, inclusiv sisteme de iluminat, prize și aparate electrice de dimensiuni medii.

Ambele tipuri de cablu NYM-J vin cu un înveliș din PVC, ceea ce le oferă o bună rezistență la uzură și le permite să fie utilizate într-o varietate de condiții de mediu. Cu toate acestea, cablurile NYM-J nu sunt potrivite pentru instalare directă în pământ sau în apă, dar sunt bune pentru instalarea în spații uscate sau umede. 

În concluzie, cablurile NYM se dovedesc a fi alegerea ideală pentru orice proiect de instalare electrică rezidențială sau comercială. Fiind produse de înaltă calitate, aceste cabluri oferă siguranță, durabilitate și performanță superioară.

Te invităm, la Bricomol Electric Store, să descoperi diversitatea de cabluri NYM, precum și gama de scule electrice profesionale. Pe lângă echipamente electrice, vei avea parte de servicii de cea mai înaltă calitate. Echipa noastră de profesioniști calificați este pregătită să-ți ofere asistență tehnică pentru a alege produsele și dispozitivele electrice pentru ca să-ți realizezi proiectul în siguranță.